Till matens försvar

nyttig mat

“Ät riktig mat, främst från växtriket och

som du lagat själv”.

Att upprätthålla en hälsosam kost är viktigt för en god hälsa, men här i västvärlden blir vi tyvärr allt sjukare och fetare av maten som vi äter. Idag finns det tusentals olika dieter och ännu fler “gurus” som påstår att deras sätt att äta, dricka och leva är det rätta. Med så många motstridiga åsikter kan det dessutom vara svårt att veta vad bra kost faktiskt innebär.

Michael Pollans bok "Till matens försvar" syftar till att förenkla näringslära och ge tydliga riktlinjer för vad som faktiskt är hälsosam kost enligt den forskning som finns. I den här artikeln kommer vi att utforska de viktigaste principerna i "Till matens försvar" och hur du kan använda dem för att äta hälsosamt.

Ät riktig mat

Den första och mest avgörande principen i "Till matens försvar" är att äta riktig mat. Idag utgör halvfabrikat eller processad mat en stor del av många människors kost. Det är mat som processas i fabriker genom att man adderar saker som till exempel socker, salt, färgämnen, konserveringsmedel och så vidare för att maten ska smaka godare och hålla längre. Effekten blir att maten vi äter innehåller allt mer kalorier men mindre näring. Något som leder till både övervikt och bristsjukdomar hos en allt större del av befolkningen.  

Pollan argumenterar för att vi bör undvika mycket processad mat och istället fokusera på hela livsmedel (det som på engelska kallas för wholefoods) som är så nära sin naturliga form som möjligt. Riktig mat är näringsrikare, mer tillfredsställande och mindre benägen att orsaka hälsoproblem än processad mat. Ett bra tips för att undvika halvfabrikat i största möjliga mån är att primärt äta mat med bara en ingrediens på innehållsförteckningen. Ägg innehåller till exempel bara ägg medan korv med paprika och chilismak innehåller minst 10-15 olika ingredienser. 

Ät främst växter

En annan viktig princip i "Till matens försvar" är att äta främst växter. Pollan rekommenderar en växtbaserad kost med en variation av frukt, grönsaker, fullkorn och baljväxter. Växtbaserade dieter är förknippade med en lägre risk för kroniska sjukdomar som hjärtsjukdom, diabetes och cancer. Att låta växter utgöra merparten av ens kost är därför ett enkelt sätt att äta mer hälsosamt. Jag tycker också att man kan låta kyckling och fisk utgöra en större del av sin kost om man vill, då det mig veterligen inte har några negativa effekter för människan utom möjligtvis på miljön.  

Undvik "näringshets-tänket"

Pollan kritiserar det han kallar "näringshets-tänket", tanken att vi bör fokusera på enskilda näringsämnen istället för hela livsmedel. Tänk apelsiner istället för c-vitamin. Vi vet ganska lite om hur olika ämnen samverkar i till exempel en apelsin, och att bara äta ren c-vitamin ger förmodligen färre hälsovinster än att få i sig alla fruktens näringsämnen.   

Han hävdar att detta tillvägagångssätt har lett till en spridning av processade livsmedel som marknadsförs som hälsosamma eftersom de innehåller specifika näringsämnen. Istället rekommenderar han att fokusera på hela livsmedel och hur de passar in i en balanserad kost.

Laga din egen mat

Att laga din mat är en viktig del av hälsosam ätning enligt Pollan. När du lagar din mat har du kontroll över vad som går i den, och du kan se till att den innehåller riktiga, hela ingredienser. Att laga mat ger också möjlighet att experimentera med olika smaker och texturer, vilket gör hälsosam mat mer njutbar. 

Ät medvetet

Att äta medvetet innebär att vara uppmärksam på vad du äter, njuta av varje tugga och lyssna på din kropps signaler om hunger och mättnad. Att vara närvarande medan du äter kan hjälpa dig att njuta mer av din mat, förebygga överätning och förbättra din relation till mat. Ät vid matbordet tillsammans med vänner eller familj istället för att kasta i dig den framför tvn eller i bilen. 

Undvik mellanmål 

Pollan föreslår att man undviker mellanmål och istället fokuserar på att äta tre måltider om dagen. Att äta mellanmål kan störa kroppens signaler om hunger och mättnad, vilket leder till överätning och viktuppgång. Genom att äta tre måltider om dagen ger du kroppen tid att smälta och vila mellan måltiderna.

Här vill jag nog dock hävda att han syftar mer till att man ska undvika att småäta eller snacksa, inte att lite keso med bär mellan lunch och middag kommer att ha negativa effekter på din hälsa. 

Sammanfattning

Sammanfattningsvis erbjuder "Till matens försvar" ett enkelt och praktiskt tillvägagångssätt för en hälsosam kosthållning. Genom att äta riktig mat, främst växter och laga din egen mat kan du förbättra din hälsa och minska risken för kroniska sjukdomar.

Att äta medvetet och att undvika småätande är också viktiga komponenter i en hälsosam kost. Genom att följa dessa principer kan du äta god och näringsrik mat som främjar både din hälsa och ditt välbefinnande.  


Previous
Previous

Att räkna eller inte räkna kalorier - fördelar och nackdelar

Next
Next

Förhindra skador och prestera bättre med unilateral styrketräning