Att räkna eller inte räkna kalorier - fördelar och nackdelar

Fysisk aktivitet och bra mat i lagom stora portioner är nyckeln till en sund kroppsvikt och livsstil

Fördelar vs nackdelar

Att räkna kalorier kan vara ett effektivt verktyg för att öka medvetenheten om kostvanor och näringsintag. Trots dess fördelar är det viktigt att överväga om det är en långsiktigt hållbar metod. Många upplever det som ganska komplicerat att räkna kalorier, vilket det till viss del också kan vara. Här tittar vi på för- och nackdelarna med kaloriräknande, och om det finns några bra alternativ.

Fördelar

En av fördelarna med kaloriräkning är ökad medvetenhet om dina matvanor och näringsinnehållet i olika råvaror. Genom att räkna kalorier kan du lära dig vilka livsmedel som du får energi av och vilka du helst bör undvika. Genom att räkna kalorier under en kortare period får du en bra uppfattning om hur mycket du bör äta, vilka livsmedel som gör dig gott samt vilka du bör undvika på grund av att de är näringsfattiga och kaloririka. En synnerligen dålig kombination!

Nackdelar

Å andra sidan kan det upplevas som ganska krångligt att räkna kalorier, vilket i sin tur gör att det blir ohållbart. Att ständigt fokusera på mängd och siffror riskerar dessutom att göra mat till något tråkigt och ångestladdat istället för något positivt och njutbart. En överdriven betoning på kalorier kan även leda till missförstånd kring vad som utgör hälsosam mat - bara för att något är kalorisnålt så är inte nödvändigtvis nyttigt.

Ät näringsrik mat lagad från grunden

Gå ner i vikt utan att räkna kalorier

Du som helst undviker att räkna kalorier men ändå strävar efter att gå ner i vikt kan vara lugn. Genom att fokusera på helheten och långsiktiga livsstilsförändringar så är det fullt möjligt att gå ner i vikt och leva mer hälsosamt utan att behöva räkna kalorier. Här är några riktlinjer som kan vara användbara:

Välj näringsrika livsmedel: Fokusera på att äta näringsrika livsmedel som till exempel kyckling, fisk, grönsaker, frukt, havregryn, ris, potatis och bönor. Mat som inte är processad och bara har en ingrediens på innehållsförteckningen helt enkelt. Dessa livsmedel är inte bara näringsrika och förhållandevis kalorisnåla, utan håller dig också mätt längre, vilket i sin tur minskar ditt dagliga kaloriintag. Näringsfattiga livsmedel som bröd, pommes frites och godis mättar istället dåligt och är mycket lättare att överäta.

Ät balanserade portioner: Istället för att mäta exakta kalorimängder kan du arbeta med att balansera dina portioner. Låt protein och grönsaker utgöra merparten av din måltid medan du håller mängden fett och stärkelserika kolhydrater som till exempel ris, potatis och pasta förhållandevis liten. Ett enkelt tips är att äta på en mindre tallrik än du vanligtvis gör, då kommer du minska storleken på dina portioner per automatik.

Inkludera regelbunden fysisk aktivitet: Att upprätthålla en aktiv livsstil är en viktig del av viktminskning och hälsa. Hitta en träningsform som du gillar och som passar din livsstil, och försök att inkludera regelbunden fysisk aktivitet i ditt dagliga schema. Vardagsmotion ska inte heller underskattas och att t ex promenera mer, cykla till jobbet och att välja trapporna istället för hissen kan göra stor skillnad för midjemåttet på bara några månader.

Hantera stress: Stress och sömnbrist kan påverka både matvanor och vikt. Det finns forskning på att vi binder fett lättare och blir mer sugna på skräpmat när vi sover dåligt. Skapa bra rutiner för återhämtning och sömn och undvik att stressa i onödan.

Att gå ner i vikt utan att räkna kalorier handlar om att skapa hållbara och hälsosamma vanor som kan bibehållas över tid. Genom att fokusera på kvaliteten av maten och äta lagom mycket i kombination med fysisk aktivitet och bra återhämtning så kan du skapa en positiv och långsiktig förändring.



Vill du gå ner i vikt och bygga muskler?
Maila oss så hjälper vi dig att komma i form!

Anmälan är kostnadsfri och på inget sätt bindande

Next
Next

Till matens försvar